Torrt fjolårsgräs gör att gräsbrandrisken nu är hög i Västmanland Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Räddningstjänsten: ”Vi avråder definitivt från att elda”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SMHI råder det just risk för gräsbrand i Västmanland. Något som räddningstjänsten skriver under på.
– Vi avråder definitivt från att elda, säger säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Hade man tänkt att elda den närmaste tiden så gör man nog alltså bäst i att tänka om.

– Man får vänta tills gräsbrandssäsongen är över, alternativt till dagar då det regnat och är ordentligt blött i fjolårsgräset. Då kanske man kan elda av lite ris, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund

Måste prioritera larm

För räddningstjänsterna runt om i länet handlar det också om den egna prioriteringen, när det ibland kan komma in flera larm under samma tid. Och med ändliga resurser kan det bli så att en brand kan få vänta.

– Det gäller verkligen att vara försiktig, både för sin egen del men även för vår skull, så vi ska kunna genomföra ordentliga och bra insatser på mer allvarliga typer av bränder, säger Fredrik Eriksson.

Följ SMHI:s varningar och förhöjda risker med gräsbränder här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.