Nu förenklas jakten på vildsvin – med ny lag och ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 maj genomförs förändringar i jaktförordningen som ska göra det enklare för jägare att jaga vildsvin. Bland annat blir det tillåtet att använda sig av värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet.

Regeringen har beslutat att jakten på vildsvin ska förenklas. Syftet med de nya bestämmelserna är att underlätta jakten efter nattaktiva vildsvin och på sikt minska de omfattande problem som de orsakar för markägare och lantbrukare. Bland annat blir det tillåtet att använda sig av värmekamera och rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet.

– Det här underlättar ju jakten på natten då vildsvinen oftast är i rörelse, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent för region mitt på Svenska Jägareförbundet.

Lars Björk, Svenska Jägareförbundet Foto: SVT

Fler vildsvin kommer fällas

Hur många vildsvin det finns i länet finns det inga siffror på. Vid förra jaktsäsongen 2017-2018 fälldes det 2 800 vildsvin i Västmanland.

– Jag kan tänka mig att siffran kommer hamna på 3 000-3 500 vildsvin, delvis på grund av de här nya förändringarna, säger Lars Björk.

Stora problem lokalt

Problemen med uppbökade åkrar och trädgårdar är generellt inte jättestora i länet.

– Men lokalt finns det jättestora problem, bland annat i samhällen utanför Arboga. Där var det problem nu under vintern och våren. Sen finns det enskilda hus på landet som har problem med vildsvin, säger Lars Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.