Testmöjligheten för covid-19 har förbättrats sedan regionen startat en egen testverksamhet på sitt mikrobiologiska laboratorium. Foto: JFK/TT ED JONES/TT

Nu kan Region Västmanland analysera coronatest på sjukhuset i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har coronatesterna skickats till Örebro en gång om dagen, men förra veckan började region Västmanland analysera provsvaren på sitt egna laboratorium på sjukhuset i Västerås.

– Inledningsvis skickade regionerna i Sverige sina prover till Folkhälsomyndigheten. Därefter skickade vi de till Örebro men nu har vi haft möjligheten att starta upp en egen analysfunktion i vårt mikrobiologiska laboratorium, säger Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Den nya verksamheten innebär att provsvaren kan analyseras på några timmar och göras flera gånger om dagen. Tidigare kunde regionen inte få svar på sina prover förrän dagen efter att de tagits och kunde bara skicka en omgång prover varje dag.

– Vi behöver inte vänta på några transporter längre och har betydligt bättre kapacitet i och med att vi fått igång det här.

Proverna genomförs med en bomullspinne som sticks in i patientens näsa. För att analysera proven behövs material som hela världen just nu slåss om.

Totalt antal fall av covid-19 i Västmanland: 63 

– varav smittade i Sverige: 38 

Antal som vårdas på sjukhus: 22 

– varav vård på IVA: 8+0* 

Antal avlidna: 0

Källa Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet