Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer nu att se norrsken oftare och oftare” säger Jim Gage ordf Västerås astronomiförening. I klippet hör du honom förklara varför. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nu ökar chansen att se norrsken – kan ses längre söderut

Uppdaterad
Publicerad

Astronomiexperten Jim Gage från Västerås reder här ut vad norrsken är för något, och varför du har stora möjligheter att se ett de närmsta åren.

– Det var 20 år sedan vi sett så här mycket solaktivitet, så vi har en ökning av norrsken nu sex, sju år framåt, säger Jim Gage, ordförande för Västerås astronomiförening.

Om du ser ett norrsken nu under hösten så ska du inte bli förvånad. Chanserna är faktiskt rätt stora att du ska kunna se norrsken framöver. Solaktiviteten ökar nämligen fram mot 2025 och solens partiklar gör att norrsken blir fler och kan ses längre söderut, ända ner över Europa.

– Fenomenet pressas längre och längre ner i Sverige, och även över Europa kan man se det nu, säger Jim Gage

I klippet förklaras vad norrsken är och varför det blir vanligare de kommande åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.