Det är länsstyrelsen i Västmanland som ligger bakom initiativet och tidigare i år annonserade myndigheten med en önskan om att få in bidrag från allmänheten med idéer om typiska västmanländska rätter.
Alla landshövdingar i landet har nämligen bjudits in för att delta med en landskapsrätt eftersom Stockholm är ”Europas Gastronomiska huvudstad” nästa år och förhoppningen är att Västmanlands rätter ska sticka ut ur mängden.
Fokus på ärtor, rådjur och gurka
Förrätten är en grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös framtagen av amatörkocken Hans Johnson som har en särskild förkärlek till just ärtsoppan.
– Jag tycker att det skulle vara roligt om rätten skulle kunna få sig ett uppsving och det är känt att vi redan under 1500-talet åt ärtsoppa, säger Hans Johnson.
Huvudrätten har kockarna Andreas Sorvegli och Fredrik Smystad skapat. Desserten står Agneta Lokrantsz för.
I klippet kan du höra mer om de olika rätterna och deras anknytning till Västmanland.