Nu presenteras Västmanlands landskapsrätter på Västerås slott

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Västmanlands nya landskapsrätter presenterats under en ceremoni vid Västerås slott. På menyn finns såväl förrätt, huvudrätt och dessert med inspiration från landskapets tidiga historia.

Det är länsstyrelsen i Västmanland som ligger bakom initiativet och tidigare i år annonserade myndigheten med en önskan om att få in bidrag från allmänheten med idéer om typiska västmanländska rätter.

Alla landshövdingar i landet har nämligen bjudits in för att delta med en landskapsrätt eftersom Stockholm är ”Europas Gastronomiska huvudstad” nästa år och förhoppningen är att Västmanlands rätter ska sticka ut ur mängden.

Fokus på ärtor, rådjur och gurka

Förrätten är en grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös framtagen av amatörkocken Hans Johnson som har en särskild förkärlek till just ärtsoppan.

– Jag tycker att det skulle vara roligt om rätten skulle kunna få sig ett uppsving och det är känt att vi redan under 1500-talet åt ärtsoppa, säger Hans Johnson.

Huvudrätten har kockarna Andreas Sorvegli och Fredrik Smystad skapat. Desserten står Agneta Lokrantsz för.

I klippet kan du höra mer om de olika rätterna och deras anknytning till Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.