Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fimpar, sten, snusprillor och annat skräp som samlats i granulatet från konstgräsplaner i Västerås kan nu renas med hjälp av en ny maskin. ”Vi har fått jättebra betyg från de som tittat på massorna när vi har renat dem” säger Tony Svensson arbetsledare idrott Västerås stad. Se hur maskinen funkar i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Västerås tar upp skräpkampen på konstgräsplanerna – med ny maskin

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 använde Västerås stad maskinen för första gången. Då renades hela 40 ton granulat som kunde återanvändas på stadens konstgräsplaner.

– Då hade det sparats under flera år, vi kommer att rena kanske fem ton i år, säger Tony Svensson, arbetsledare inom idrott, Västerås stad.

Maskinen som rensar granulatet ägs av Rocklunda fastighet som Västerås stad har ett samarbete tillsammans med, och det kommer fortsätta som det ser ut i nuläget.

– Så länge vi har ett bra samarbete med Rocklunda kommer vi fortsätta, säger Tony Svensson.

Hittills har kommunen inte betalt något för att använda reningsverket.

– Vi har hjälpt dem med lite grejer och de har hjälpt oss, så vi har hittills inte betalat något, men det kan ju hända att det utgår en hyra också, men då får vi ta den kostnaden, säger Tony Svensson.

Se hur maskinen fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.