Arkivbild. Foto: Hallstahammars kommun

Nu ska Albert bli sjöduglig

Uppdaterad
Publicerad

I veckan täcks kanalpråmen Albert i Hallstahammar med ett arbetstält. Målet är att Albert ska vara sjöduglig för färder på Strömholms kanal sommaren 2017.

Detta efter att ha stått på torra land sedan 2010. Under de senaste åren har Albert varit hårt utsatt för väder och vind, och pråmen är väldigt nedgången – men två fartygskonsulter som Hallstahammars kommun har anlitat har nu bedömt att det är fullt möjligt att göra pråmen sjöduglig.

– Det har gått rykten om att båten är i bedrövligt skick, men så är det inte. Däremot blir det rätt mycket arbete med att byta ut trädetaljer, däcket i för och akter, och så att göra en allmän översyn. Så det är en ganska omfattande tillfixning men ingen totalrenovering, säger kommunens projektledare Kjell Nordeman.

Albert är en replika av de tidiga pråmarna som trafikerade Strömsholms kanal. Pråmen stod klar i början av 90-talet och gjorde femton säsonger på vatten – nu är alltså målet att Albert åter ska vara sjöduglig sommaren 2017.

Får EU-medel

Arbetet kommer att utföras av personer som olika anledningar står långt från arbetsmarknaden, och genom det får projektet bidrag från Arbetsförmedlingen.

Projektet kommer även att drivas med hjälp av 1,3 miljoner kronor i EU-medel via Leader Mälardalen – kommunen själv går in med en halv miljon.

– Det är många som önskar att vi ska få igång Albert. Besöksnäringen har stor potential idag och där har vi ett intresse i att få båten farbar. Det här binder ihop många människor. Vi tror att det kommer att bli en mötesplats, säger kommunstyrelsens ordförande Catarina Pettersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.