Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björnar gillar sötsaker. Den här fångades på film förra året i Viby utanför Arboga, där det gick vilt till bland bikuporna. Foto: privat

Nu ska björnarna i Västmanland räknas: ”Vi vet att det finns björn”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vet att det finns björnar i Västmanland, men inte hur många. Nu ska allmänheten hjälpa till att ta reda på det.

– Det brukar oftast vara jägare, men vem som helst är välkommen att hjälpa till och kan beställa ett provtagningskit på vår hemsida, eller hämta ut det på våra utlämningsställen i Skinnskatteberg, Sala och Kolsva, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Inventeringen går ut på att hitta och skicka in misstänkt björnspillning. Den börjar 21 augusti och pågår till 31 oktober.

– Vi gjorde en inventering för fem år sedan och hittade björn i flera kommuner. Nu under våren har vi fått in bilder från bland annat Fagersta, Sala och Köping och i fjol hade vi någon som tog bikupor i Arboga, så vi vet att de finns, säger Daniel Mallwitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.