”Vissa saker ska fastläggas så de inte dammar och kan komma i rörelse, andra saker ska flyttas”. Hör miljöingenjör Johan Norrlin om hur saneringsarbetet ska gå till. Foto: SVT

Nu ska området vid Sala silvergruva saneras

Publicerad

Nu inleds ett nio år långt arbete med att sanera området vid Sala silvergruva. 150 miljoner kronor läggs för att ta hand om de stora mängder miljögifter som den långa gruvdriften resulterat i.

– Det är 10, 100 och i värsta fall 1000 gånger de riktvärden som finns, säger kommunens miljöingenjör.

Saneringsarbetet kommer att ledas av Sala kommun. Projektet bekostas av medel från Naturvårdsverket som Länsstyrelsen nu beslutat om.

– Silvret fanns inte ensamt i berget. Det var förknippat med andra mineraler som innehåller ett antal tungmetaller som till exempel bly, zink, koppar, kvicksilver och något som heter antimon, förklarar Johan Norrlin, miljöingenjör på Sala kommun.

I slaggvarpar/slagghögar kan värdena vara uppåt 1000 gånger riktvärdena berättar han.

– Och det innebär att om man kommer i kontakt med dem under väldigt lång tid så är det en hälsorisk, det visar utredningar som är gjorda innan.

”Inte ta bort allt som någonsin funnits här”

Målsättningen, säger Hanna Odén, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen , är att hålla gruvan öppen medan arbetet pågår.

Det är ju århundraden av föroreningar som ligger här, nu är 150 miljoner kronor mycket pengar men kommer det att räcka?

– I åtgärden som är planerad är det ju inte tänkt att vi ska ta bort allt som någonsin har funnits här på platsen, säger Hanna Odén.

– Vi ska ju se till att de risker som föreligger för människor hälsa och miljö minimeras och se till att man inte kommer i kontakt med de här föroreningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.