Sam Bergdahl från föreningen Sala Pride tror att en hel vecka är ett bra sätt att bland annat öka kunskapen kring hbtq+ i Sala. Foto: SVT

Nu startar Salas allra första pridevecka

Publicerad

Pridesticking, plakatverkstad och föreställningar – det är bara några programpunkter under Salas allra första pridevecka som drar igång idag. Allt avslutas på lördag med den stora prideparaden genom staden.

I år slår föreningen Sala Pride på stort med, inte bara den årliga prideparaden, utan med en hel vecka full av olika aktiviteter.

– Förut har vi haft paraden på våren, men i år har vi flyttat allt för att vi skulle ha tid att arrangera hela veckan, säger Sam Bergdahl, från Sala Pride.

Varför vill ni arrangera en hel vecka?

– Det känns som att det är lättare att uppmärksamma de här frågorna då. Sen skulle hbtq-frågor behövas tas upp under hela året eftersom vi faktiskt existerar även när det inte är en pridevecka.

Fullspäckat program

Veckan börjar med plakatverkstad inför lördagens prideparad. Andra programpunkter är pridesticking, föreställningarna Komma ut och Bland drakar och dragqueens, visning av filmen Boy erased, pridemässa och livepodd. På lördag avslutas veckan med prideparaden som arrangerats sedan 2017. Tåget avgår från Stora torget klockan 13:00, med avslut i Sala stadspark. Tidigare år har det gått mellan 250-500 personer i tåget.

– Det främsta syftet med pride är att salaborna ska få en känsla av gemenskap och kanske lite mer medvetenhet och kunskap om hbtq-frågor och människor. Det är så lätt att gömma bort att vi finns även i mindre städer som Sala, säger Sam Bergdahl.

Hur tycker du att salaborna omfamnat pride?

– Jag tycker att de omfamnat pride ganska bra. Vi har fått väldigt många positiva kommentarer i våra sociala medier, så vi hoppas att vi kommer se bra engagemang i verkligheten också under veckan.

Så här går pridetåget genom Sala på lördag. Foto: Sala Pride/Google

Sala Pride

Huvudarrangören för prideveckan är föreningen Sala Pride. Det är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för att förbättra hbtq+personers livssituation och rättigheter i Sala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.