Vägmarkeringarna ska hjälpa cyklisterna att hitta till fler cykelställ. Foto: SVT/Emma Larsson

Nudging ska få cyklisterna på rätt spår

Uppdaterad
Publicerad

Nudging är ett försök till beteendepåverkan genom en knuff i rätt riktning. Just nu använder Västerås stad nudging för att få cyklister att parkera rätt.

Västerås är en av de fem kommuner som deltar i ett EU-projekt med nudging. Tanken är att med nudging få Västeråsarna att parkera sin cykel vid rätt cykelparkering i stället för att ställa cykeln där det redan är fullt av cyklar. Med cykelspår på marken och med uppmuntrande skyltar längs vägen ska cyklisterna hitta vägen till rätt cykelparkering.

”Finns ett stort behov av cykelparkeringar”

Jenny Bergström, transportrådgivare i Västerås stad, berättar att det finns ett stort behov av cykelparkeringar i Västerås city. Därför valde de att arbeta med nudging tillsammans med cykelparkeringar för att se om de kan få en mer effektiv användning av de cykelparkeringar som redan finns.

– Vi ser det här som en metod som vi gärna vill lära oss mer om, för det är oftast små, enkla och billiga saker som kan få stor effekt när det kommer till människors beteende, säger Jenny Bergström.

”Nudging kan användas inom flera olika områden”

Jenny Bergström, transportrådgivare Västerås stad.

I Köpenhamn har man exempelvis använt nudging genom att måla fotspår på trottoaren som leder till papperskorgar, för att fler ska följa spåren och slänga sitt skräp. Ett annat exempel är att trappsteg har gjorts om till spelande pianotangenter för att fler ska ta trappan.

Jenny Bergström tror att nudging kan användas mer i framtiden i Västerås.

– Jag ser att nudging kan användas inom flera olika områden. Exempelvis genom att minska nedskräpning, matsvinnet eller energiförbrukningen, säger hon.

Västerås stad kommer fortsätta arbeta med nudging fram till 2018 och sedan utvärdera hur det gick. Jenny Bergström berättar att vi därefter får se om det kommer finnas andra försök till beteendepåverkan i Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer