Min utredning – så heter en ny app för mobiltelefoner och surfplattor som Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland har utvecklat. Foto: Region Västmanland

Ny app hjälper unga förstå BUP-utredning

Publicerad

En ny app för mobiltelefoner och surfplattor som Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland har utvecklat är nu nominerad till utmärkelsen Sveapriset.

Appen heter ”Min utredning” och är utvecklad av Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västmanland.

Den skapades eftersom många barn och ungdomar kan uppleva att det är jobbigt att inte veta vad som ska hända då man ska genomgå en utredning på BUP för exempelvis adhd eller autism.

– Vi ville skapa något som gjorde utredningsprocessen begriplig, samtidigt som appen skulle kännas lekfull och rolig. BUP är en verksamhet för barn och vi behöver därför kommunicera direkt med barnen på ett sätt som de förstår och tilltalas av, säger Marie Frey, verksamhetsutvecklare på BUP i Västmanland.

I appen börjar barnen med att skapa en egen avatar. Avataren vandrar sedan en stig där utredningsprocessens olika steg illustreras. Det kan handlar om besök hos psykolog, kurator och läkare och olika tester. Händelser kan när som helst läggas till eller tas bort, beroende på var behandlare och barnet kommer överens om.

Nominerad till pris

Appen har än så länge blivit uppskattad och har nu också blivit nominerad till utmärkelsen Sveapriset. Sveapriset är en utmärkelse som lyfter fram förnyare inom svensk vård och omsorg med hjälp av it.

– Jätteroligt. Det är många inom BUP som varit delaktiga i arbetet med att utveckla appen ”Min utredning” och som ska ha del av äran, säger Marie Frey.

Appen kommer att presenteras på Kvalitetsmässan i Göteborg den 14-16 november, då även det vinnande bidraget avslöjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.