Ny app ska minska stillasittandet tror Anna Åkerberg på MDH. Foto: Melker Blomberg/SVT

Ny app ska få stillasittande att röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

Andelen fysiskt inaktiva ökar i världen. På Mälardalens högskola (MDH) forskas det på en ny mobilapp för att få personer som rör på sig för lite att röra på sig mer.

För de redan frälsta finns det många olika alternativ att aktivera sig på. Men för andelen fysiskt inaktiva som ökar i världen, är det sämre. Enligt siffror från WHO så är det mellan 23-55 procent av Europas befolkning som är fysiskt inaktiv. Det här vill folkhälsovetaren och doktorn i vårdvetenskap Anna Åkerberg på MDH gärna råda bot på.

Foto: MDH

Högre hälsovinster

– Som folkhälsovetare ville jag göra insatser där de gör som mest nytta. När man pratar om fysisk aktivitet och tittar på de som är stillasittande så får man mycket högre hälsovinster där, jämfört med dom som är aktiva och försöka få dom ännu mer aktiva, säger Anna Åkerberg.

Användarperspektiv

Från början visste inte Anna Åkerberg vad det skulle bli för produkt, förutom att det skulle handla om teknik för att främja fysisk aktivitet.

I studierna som har gjorts så stod det klart att användarna ville ha hjälp i form av en app i en smartphone.

– Hela projektet är baserat på användarperspektiv. Det är användarna som har talat om för oss hur appen ska se ut och vad den ska innehålla. Fokuset är att uppmuntra till aktivitet och att få användaren att förändra sitt beteende när det gäller fysisk aktivitet, säger Anna Åkerberg.

Appen ska först vidareutvecklas och man ska även förfina funktionerna, innan den når allmänheten. När det sker kan inte Anna Åkerberg säga idag.

Annas tips för komma igång:

  1. Använd ett höj/sänkbart bord på jobbet så blir det lättare att röra på sig.
  2. Ta trappan istället för hissen.
  3. Ta en lunchpromenad.
  4. Skriv ut på skrivaren längst bort.
  5. Gå och prata med kollegan istället för att maila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.