Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten Cecilia Fridén berätta om de fördomar som finns gällande gravida som tränar och om den nya läroboken som ska bena ut vad som gäller. Foto: Caroline Slotte/SVT

Ny forskning slår hål på gamla myter om träning och graviditet

Publicerad

Urinläckage, graviditetsdiabetes och fetma. Det är några av de komplikationer som kan förebyggas med träning och varför gravida rekommenderas träna – men så har det inte alltid varit.

På 1980-talet var rekommendationerna för gravida väldigt restriktiva och man trodde att kvinnan och fostret skulle skadas i samband med träning. Men i och med att mer forskning gjorts på ämnet och visat många positiva effekter med träning, har restriktionerna luckrats upp. Samtidigt finns fortfarande fördomar om gravida som tränar.

Cecilia Fridén, lektor på avdelningen för fysioterapi på Mälardalens universitet, menar att många kvinnor som fortsätter träna under graviditeten får reaktioner.

Gamla myter om träning

Det är en av anledningarna till att Fridén tillsammans med en barnmorska och fysioterapeut släppt en ny lärobok som handlar om träning för gravida.

– Boken behövs för att många lever kvar i de gamla föreställningarna om att fysisk aktivitet kan vara skadligt för fostret och kvinnan. Forskning har visat att så inte är fallet. Dock viktigt att poängtera att det gäller en graviditet som är utan komplikationer, förklarar hon.

Mindre restriktiva rekommendationer

En annan anledning till den nya läroboken, för bland annat barnmorskor och fysioterapeuter, är att träningsrekommendationerna för gravida uppdaterats och blivit mindre restriktiva de senaste åren.

– Det har kommit nya riktlinjer från både Världshälsoorganisationen (WHO) och från Folkhälsomyndigheten. Idag är rekommendationerna i princip samma för gravida som för en vuxen, berättar hon.

Hör Cecilia Fridén på MDU berätta om fördomarna som finns för gravida som tränar och om den nya läroboken klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.