Nu behöver invånarna i västra länsdelen och patienter på sjukhuset i Köping inte längre åka till Västerås för att exempelvis få diskbråck undersökt. Foto: Mohammad Nikyar

Ny magnetkamera på sjukhuset i Köping ska korta vägen och köerna till vården

Publicerad

Enklare för patienterna och kortare köer, det är förhoppningen med den nya magnetkamera som installerats på sjukhuset i Köping.

– Den allra största skillnaden blir nog för de svårast sjuka, inneliggande patienterna, säger överläkare Per Hammar.

– Istället för att behöva transportera dem med ambulans till Västerås för undersökning kan vi nu göra det på plats, fortsätter han.

Magnetkameran, som kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen, togs i drift på sjukhuset i Köping vid månadsskiftet augusti-september och är länets första utanför Västerås.

Regionen har sedan tidigare två stycken egna kameror, även den entreprenör man upphandlat röntgentjänster av har två – men alla dem finns enligt Per Hammar i Västerås.

Att det nu även installerats en magnetkamera på sjukhuset i Köping är en stor satsning både på sjukhuset och på patienterna i den delen av länet som får närmare till tekniken, menar han.

– Det är roligt att det satsas på sjukhuset i Köping. Det här ger oss ju också mer kapacitet sett till hela länet och det kommer ju minska köerna totalt sett, säger Per Hammar.

Om magnetkameran

En magnetkamera kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen.

Vid exempelvis diskbråck är magnetkameraundersökning förstahandsmetod, men ofta är det en metod för vidare utredning efter att man först utfört ultraljudsundersökning eller undersökning med datortomografi.

Magnetkamera är en bra metod för utredning av bland annat sjukdomstillstånd i hjärnan och ryggraden men också för exempelvis prostata, ändtarm, lever, gynekologiska organ, knäleder och axlar.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.