Metoden som kallas EST – effektiv samordning för trygghet– testas nu i tre områden i Västerås: Råby, Hammarby och Bäckby/Skälby. Foto: SVT/Google maps

Ny metod ska öka tryggheten i Västerås stadsdelar

Publicerad

Genom att lokala verksamheter varje vecka rapporterar in händelser är tanken att snabbt kunna sätta in de brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser som behövs i områdena.

I ett pilotprojekt under sex månader testas arbetssättet på Råby, Hammarby och Bäckby/Skälby i Västerås.

Varje vecka rapporterar lokala verksamheter in händelser och incidenter till en arbetsgrupp bestående av Västerås stad, Mimer och polisen.

Syftet är att man snabbt ska kunna sätta in brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser utifrån den aktuella lägesbilden.

– Vi har valt att begränsa införandet av metoden till tre stadsdelar där det finns utmaningar gällande trygghet, skriver representanter från kommunen, bostadsbolaget och polisen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.