Följ med in på mottagningen för tidiga insatser. Foto: Jenny Berggren/SVT

Ny mottagning i Västmanland – här ska små barn med svårigheter få tidiga insatser

Uppdaterad
Publicerad

I början av november togs de första barnen emot på den nya mottagningen för tidiga insatser i Västmanland. Här ska små barn, upp till sex år gamla som har svårigheter, till exempel med motorik, samspel eller koncentration, kunna få tidiga insatser.

– Vi vet att ett barn kan ha mellan 16 och 28 vårdkontakter innan någon sätter ner foten kring insatser eller en diagnos. Och i vården är det ju också en hel del dubbelarbete. Det är bland annat det vi vill ändra på,  säger projektledare Ingrid Meissner.

Initiativet kommer från proffessionen. Bland annat från personal på de mottagningar som träffar barn och föräldrar i behov av stöd och diagnosutredningar.

Syftet är att förbättra omhändertagandet och insatser för barn under 6 år med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar.

Här samlas nu expertis från olika mottagningar som vanligtvis möter den här gruppen barn. Exempel är läkare, psykologer och annan personal från bland annat logopedmottagningen, barn- och mödrahälsovården , barnkliniken och BUP.

– Förhoppningen är att spara tid, både för barnet och för vården. Att förhindra att familjer bollas runt bland olika instanser och får förklara sin historia om och om igen. Här får barnet också en journal som följer med, berättar projektledare Ingrid Meissner. Foto: Jenny Berggren/SVT

Förberedelserna har pågått i ett år och mottagningen ska nu drivas som projekt och utvecklas under kommande två. 

I klippet visar projektledaren runt i lokalerna på Råby i Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer