Brandbilen som första insatspersonerna använder är bland annat utrustad med så kallade släckgranater berättar avdelningschef Björn Svensson. Foto: Mälardalens brand- och räddningsförbund

Ny räddningstjänst på plats i Ramnäs

Publicerad

Nu har räddningstjänsten en ny enhet stationerad i Ramnäs. Styrkan med så kallade första insatspersoner åker direkt på larm i området och kan påbörja insatser i väntan på mer resurser.

– Det kommer ha jättestor betydelse, säger Björn Svensson, avdelningschef Mälardalens brand- och räddningsförbund.

– Genom att tidigt bryta ett brandförlopp, innan den stora brandbilen är på plats, kan man rädda stora värden. Och vid en trafikolycka till exempel, att lägga tryckförband om någon blöder eller se till att skadade får fria luftvägar.

Beredskap dygnet runt

Den nya styrkan i Ramnäs består i nuläget av tre personer som både har brandmanna- och förstahjälpenutbildning. Förhoppningen på sikt är att de ska kunna vara fyra.

De bor och jobbar i Ramnäs och turas om att ha beredskap, det gäller dygnet runt.

Vid beredskap har de alltid en liten brandbil med sig, till exempel till jobbet, och åker direkt därifrån vid räddningstjänstlarm.

Kan stärka upp på fler håll

De kan då påbörja insatser vid brand eller exempelvis trafikolycka i väntan på ytterligare resurser. Bilen är utrustad med särskild släckningsutrustning, bland annat släckgranater, och första-hjälpenkit.

– Eftersom Ramnäs ligger så strategiskt till kommer de också att kunna stärka upp i Surahammar, Virsbo och Skultuna, säger Björn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.