Ny rehabbassäng invigd – efter år av diskussioner

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen invigdes den nya rehabbassängen på Bergslagssjukhuset i Fagersta. Bassängen är efterlängtad – men det finns en oro att den kommer att stå oanvänd.

Diskussionerna inför bassängbygget har varit en långdragen historia.

– Det här har löpt över ett tiotal år innan vi har fått till det här, säger Kenneth Östberg (S), regionråd i Västmanland.

Kenneth Östberg (S), regionråd. Foto: SVT

Bassängen är tänkt att vara ett stöd bland annat i den sjukhusanslutna rehabiliteringen i Fagersta. Den är 15 x 6 meter vilket gör den 66 kvadratmeter större än den tidigare bassängen i Norrbygården. Bottnen är höj- och sänkbar och just intill finns en mindre bassäng med strömmande vatten, så kallad jetswim.

Omdiskuterad rehabiliteringsform

Men bassängträning i rehabiliteringssyfte har varit en fråga uppe för diskussion på regionfullmäktige. Det finns nämligen ett beslut om att inga offentliga vårdcentraler i Västmanland ska erbjuda bassängträning. Bakgrunden ska ha varit att den rehabmetoden inte har tillräckliga vetenskapliga belägg.

Oppositionsråd Maria Delham (M) är därför rädd att bassängen – som har kostat 35 miljoner att bygga – knappt kommer att användas.

– Vi funderar över vad det kommer att innebära. Vi vet att en stor grupp patienter inte kommer att få tillgång till det här om man är listad på fel vårdcentral, säger hon.

Maria Delham (M), oppositionsråd. Foto: SVT

”Avgörande betydelse”

Kenneth Östberg delar inte alls den bilden.

– Jag har stor respekt för att oppositionen försöker problematisera. Men bassängen kommer att få avgörande betydelse för sjukhusrehabiliteringen, primärvårdsrehabiliteringen i Fagersta , utomlänspatienter och andra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.