Granbarkborren borrar sig in i granarnas bark, precis som namnet antyder. Foto: Skogsstyrelsen/SVT

Ny våg av svärmande granbarkborrar att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar Skogsstyrelsen för att sensommarvärmen gör det troligt att granbarkborren åter kommer svärma och därmed hota redan utsatt skog i södra och mellersta Sverige.

Skogsstyrelsen och skogsbruket har övervakning av granbarkborrens svärmningar, och deras observationer visar tecken på att en ny generation granbarkborrar har börjat svärma. De angriper såväl vindfällen, avverkade träd som stående skog.

Gynnsam augusti

– Vi hade en gynnsam väderlek för granarna under juli med mycket regn och relativt låg temperatur, men under augusti har det varit varmt och torrt på många håll vilket i stället gynnar granbarkborrarna, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Leta efter borrarna

Inom projektet Stoppa borrarna som drivs av aktörer inom skogsindustrin tillsammans med Skogsstyrelsen vill man nu uppmana skogsägare att vara uppmärksamma på nya svärmningar av granbarkborre på sina bestånd.

– Det är av största vikt att vi hjälps åt att hitta nya angrepp så tidigt som möjligt, så att de angripna granarna kan avverkas medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken. Då kan också det mesta av virkesvärdet räddas, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

Skogsstyrelsen skriver att den ökade svärmningsaktiviteten, som sannolikt är en blandning av både första och andra generationen granbarkborrar, nu märks framförallt i östra Svealand och östra Götaland.

Summering i höst

Skogsstyrelsen gör en första bedömning av årets skador i början av september, men en slutgiltig uppskattning baserad på inventering, görs senare i höst i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.