Enhetscheferna Ann Gräsberg och Jennie Agtorn tycker att personalen hanterar den nya vardagen som kom med pandemin bra. Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Ny vardag på förlossningen och BB i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Inga partners på BB, inga medföljande anhöriga vid ultraljudundersökningar och kvinnor som måste föda utan sina partners i fall de är snuviga. Vardagen på förlossningen och BB i Västerås har förändrats med pandemin.

– För oss är det viktigaste att kvinnorna får känna sig trygga. De måste få ha en trygg och säker förlossning, oavsett om det är en pandemi eller inte, säger Jennie Agtorn som är enhetschef på förlossningen.

Både hon och hennes kollega Ann Gräsberg, som jobbar som enhetschef på BB, vittnar om att verksamheten fungerar fortsatt bra trots de rådande omständigheterna.

– Vi har ett fortsatt besöksförbud på BB. Självklart är det tråkigt att de nyblivna mammorna måste vara utan sina partners på BB men vi upplever en stor förståelse kring det, säger Ann Gräsberg.

Vid själva förlossningen går det bra att kvinnan har en närstående med sig, men bara så länge denna är fullt frisk.

– För bara ett år sedan hade man inte kunnat föreställa sig att vi skulle hamna i en pandemi. Men vi försöker tackla den nya vardagen så gott det går, säger Jennie Agtorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.