Nyförlösta kvinnor med covid-19 isoleras på BB Foto: SVT

Nyförlösta kvinnor med covid-19 isoleras på BB

Uppdaterad
Publicerad

På förlossningen och BB i Västerås förekommer det att kvinnor är både föderskor och coronapatienter. Då behövs det särskilda insatser.

Varje kvinna som läggs in för förlossning på förlossningsavdelningen i Västerås måste genomgå ett covid-19-test vid inskrivningen. Visar testet att den blivande mamman är covid-19-positiv så ska hon föda i ett av rummen som är öronmärkta för coronapatienter.

– Kvinnor som är covid-19-positiva får en lika säker förlossning som alla andra, men vi från personalen sätter på oss skyddsutrustningen innan vi går in i rummet till den förlösande, säger Jennie Agtorn som jobbar som enhetschef på förlossningen i Västerås.

Covid-19-patienter får även vårdas på BB efter förlossningen. Även där finns det ett antal rum som är tänkta för coronapatienter. Dessutom hålls mammorna som testades positivt isolerade i rummen.

– De är förstås inte på samma sätt isolerade som patienterna på infektionsavdelningen, men de ska bara vistas i sina rum, säger Ann Gräsberg som är enhetschef på BB.

Trots det förändrade arbetssättet känner sig Jennie Agtorn och Ann Gräsberg trygga i den nya vardagen.

– Vi jobbar ju på en akutavdelning och är därför vana vid att ingen dag liknar den andra, säger Jennie Agtorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.