Barnmorskan Solveig Holmström berättar hur oron hos kvinnor som ska föda har förändrats under pandemin. Foto: SVT

Oroligt för kvinnor att föda under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Funderingarna och frågorna innan en stundande förlossning är alltid många. Men med pandemin har orostankarna hos de blivande föräldrarna förändrats.

– I början av pandemin var det många frågor kring själva viruset och hur det skulle slå mot föderskan och barnet. Nu handlar funderingarna alltmer om att partnern inte får vara med på BB, säger barnmorskan Solveig Holmström.

För att bemöta de blivande föderskornas oro finns möjligheten till ett samtalsstöd innan förlossningen.

Samtalsstöd innan förlossningen

– Vi erbjuder samtalsstöd genom vår Klara-verksamhet. Första kontakten sker oftast på plats men de uppföljande samtalen tar vi via videotelefoni, säger Solveig Holmström.

Hon är en av barnmorskorna som jobbar med Klara-verksamheten på kvinnokliniken i Västerås. Verksamheten har funnits i över 20 år och syftet med den är framför allt att fånga upp förlossningsrädda kvinnor. Men pandemin har fört med sig att orostankarna hos de blivande mammorna har förändrats.

Skypesamtal med partnern

– Det är olika hur bra vi når fram och kan hjälpa kvinnorna. Vissa tycker det är väldigt jobbigt att behöver vara utan sin partner efter förlossningen. Men som tur är så finns det ju åtminstone Skype och andra liknande vägar att umgås digitalt, säger Solveig Holmström.

I klippet berättar Solveig Holmström om kvinnornas oro i samband med pandemin och hur barnmorskorna själva tänker om den rådande situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.