Foto: Christoffer Söderman / SVT

Nya arbetssätt ska minska otryggheten i Fagersta: ”Vi ska ligga steget före”

Publicerad

Fagersta har valts ut av länsstyrelsen som pilotkommun för att ta fram nya arbetsmetoder för att hantera sociala risker. Detta för att lättare hitta och tackla otrygghet i kommunen både innan och efter händelser har hänt.

– Genom det här sättet får vi en bild över tid och kan se vilka utmaningar som återkommer. Ser vi att till exempel våldsbrotten ökar under en viss period. Då ska vi tidigare kunna se vad vi behöver göra för att jobba förebyggande. Så att vi inte varje gång under den perioden säger ”oj nu kommer det här problemet igen”. Vi ska ligga steget före, säger Annika Hedberg-Roth, samordnare på kommunen.

Varannan vecka går man igenom i möten vad som har hänt i flera olika områden och uppskattar på en femgradig skala hur stor påverkan de haft i kommunen. Det rör sig om till exempel indikationer på våldsbejakande extremism, ryktesspridningar på sociala medier, våld och skadegörelse.

Tanken är att samla in olika perspektiv i så kallade lägesbilder. Så med på mötena finns representanter från kommunens olika verksamheter och även polisen är med. Varje månad skickas sedan en sammanställning till länsstyrelsen.

– Jag tycker redan att vi har fått en annan struktur i diskussionerna. Så jag har stora förhoppningar framåt. Den stora vinsten är att vi kartlägger områden på ett systematiskt sätt och har motsvarande rapport från förra mötet att jämföra med, säger kommunchefen Karolina Berglund.

De här områdena går man igenom

  • Ordningsstörningar och otrygghet. Det vill säga händelser som kan skapa otrygghet. Till exempel skadegörelse, buskörningar och bränder.
  • Hot och våld. Både i offentliga miljöer och i hemmet.
  • Extremism och kriminella nätverk. Här försöker man sammanställa vilka indikationer det finns på till exempel våldsbejakande extremism i kommunen med propagandaspridning eller rekrytering.
  • Ungdomar/skolor. I vilka miljöer där ungdomar har det varit bråk eller andra oroligheter.
  • Alkohol, narkotika, doping och tobak.
  • Övrigt. Här går man igenom övrig information som kan vara av intresse. Till exempel ryktesspridning på sociala medier och kommande arrangemang/evenemang som är på gång.
  • Positiva åtgärder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.