Revisorerna är skarpt kritiska mot politikerna i varuförsörjningsnämnden där Behcet Barsom (KD) är ordförande. Foto: Melker Blomberg/ SVT

Materialkrisen inom sjukvården: Nya leverantörer tas in – notan kan landa på fyra miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen träffades de ansvariga politikerna i varuförsörjningsnämnden i Västerås för att diskutera lösningar på den kris som fortfarande pågår inom sjukvården.

Slutsatsen från mötet är att en eller två leverantörer skall upphandlas, och notan för ytterligare avtal väntas landa någonstans mellan två och fyra miljoner kronor. Trots de stora problemen med Apotekstjänst, fattades inget beslut om att häva avtalet med dem.  

När avtalen är klara är oklart i nuläget, men det kan bli aktuellt redan nästa vecka. Planen är att de nya leverantörerna som ska upphandlas med, ska kunna användas inom fyra veckor. 

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Om vi skulle säga upp avtalet med Apotekstjänst så skulle det inte vara till patienternas fördel. Det går snabbare att avlasta företaget istället för att bygga upp allt från grunden, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i varuförsörjningsnämnden. 

Varuförsörjningsnämnden tar på sig ansvaret 

Målsättningen för nämnden är att få till ett normalläge med leveranser av sjukvårdsmateriel, men vems är ansvaret för den uppkomna situationen. 

– Det är vårt ansvar, det får vi inte frånsäga oss, säger Behcet Barsom (KD). 

Huruvida nämnden kommer vidta några konsekvenser för Apotekstjänst så som att stämma företaget är oklart i nuläget. Ordförande i nämnden menar att det är något som juristerna får hantera. Även om situationen inte är helt löst än med leveranserna, så ser nämnden positivt på dagens beslut. 

– Nu blir det mer ordning och reda, säger Tommy Levinsson (S), viceordförande i varuförsörjningsnämnden.

I klippet får du höra mer om vad som sades under mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet