Besökshunden Penny är ett positivt och välkommet inslag på Hälleborgs äldreboende i Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT

Nya rekommendationer för djur i vården

Publicerad

Djur inom vården blir allt vanligare, något som har positiva effekter men också ökar riskerna för smittspridning. Nu finns hygienexperters rekommendationer för hur djur i vården bör hanteras. Ett typ av stöd som varit efterfrågat.

Djur har konstaterats ha positiv påverkan och blir vanligare på till exempel äldreboenden. När SVT tog kontakt med flertalet särskilda boenden för äldre berättades det om alltifrån utbildade vårdhundar till katter, hästar och höns.

Ökar risken att smitta sprids

Men djur i vårdverksamheter är också en utmaning då de innebär vissa risker, bland annat att smittämnen sprids. Svensk förening för vårdhygien, som består av bland annat läkare och andra hygienexperter runtom i landet, får mycket frågor.

– Hur ska vi tänka, vad är det som är risker, hur undviker vi dem, vad ska man ställa för krav på de djur man har, var får de lov att vara någonstans? På äldreboenden men även inom andra områden inom vård och omsorg så har man letat efter råd och rekommendationer, berättar ordförande Ingemar Qvarfordt.

Ta vara positiva effekter – behålla god vårdhygien

Socialstyrelsen har sedan några år tillbaka en skrift där man samlat de regelverk som gäller för hundar inom vård och omsorg, dock har det saknats stöd i hur djuren bör hanteras utifrån ett hygienperspektiv, enligt Ingemar Qvarfordt.

Rekommendationerna som Svensk förening för vårdhygien sammanställt är tänkt att vara till hjälp för vård- och omsorgsverksamheter som använder sig av djur, och göra att de positiva effekterna av djurnärvaron kan tas tillvara samtidigt som man håller god hygienisk standard.

Experter bakom

Skriften handlar främst om hundar men även om andra djur.

– Tanken är att man på till exempel äldreboenden runtom i landet där man känner att detta kan vara till hjälp, ska kunna läsa om hur vi – som är experter på området – tycker att man ur vårdhygienisk synpunkt ska göra för att minimera risken för spridning av till exempel resistenta bakterier men överhuvudtaget spridning av smittämnen, säger Ingemar Qvarfordt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.