Nytt natthärbärge i Västerås Foto: Melker Blomberg/SVT

Nytt härbärge öppnas för hemlösa: ”För en bättre stad att leva i”

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar Pingstkyrkan i Västerås ett natthärbärge som går under namnet “Vinternatt på Oxbacken”. Härbärget öppnar dörrarna för hemlösa den 6 januari.

– Det känns väldigt bra och våra förväntningar är höga, säger Sören Karlsson, ansvarig för härbärget.

Madrasser ska placeras i en av kyrkans lokaler och alla kommer sova i samma rum, lite som på ett läger. För att alla ska kunna känna sig trygga kommer det finnas vaken personal i rummet under hela natten. Personalen på härbärget kommer jobba ideellt.

– Vi gör det för att Västerås ska bli en bättre stad att leva i och för att hjälpa människor som har det tufft, säger Sören Karlsson.

Härbärget kommer vara öppet sju dagar i veckan mellan klockan 20.00 och 08.00. Enligt Karlsson kommer detta öka stadens härbärgeplatser med 30 procent. Idén om att starta ett härbärge i kyrkans lokaler kläckte en församlingsmedlem och efter tre veckors planerande är det nu dags att öppna dörrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.