Pråmen som nu renoveras är en kopia av dem som trafikerade Strömsholms kanal förr. Foto: Fotograf Eilert Surahammar / SVT

Fixad pråm ska ge liv åt bruksortshistorien – och jobb

Publicerad

Nu har renoveringen av pråmen Albert i Hallstahammar börjat. Ett projekt som både ska ge personer utanför arbetsmarknaden sysselsättning och blåsa liv i gammal bruksortshistoria.

– Absolut, det är helt rätt. Den här kanalen har betytt jättemycket för den här delen av Bergslagen, säger Kjell Nordeman, projektledare och fortsätter:

– Den fungerade som en livsåder skulle man kunna säga, där man transporterade varor som producerades på bruken och importerade saker som befolkningen behövde.

Ska ge sysselsättning

Som SVT tidigare rapporterat är planen att pråmen Albert, som stått på land i Hallstahammar i sex-sju år, ska bil sjöduglig igen lagom till sommaren 2017. Pråmen är en kopia av dem som trafikerade Strömsholms Kanal förr.

I det stora arbetstältet bredvid kanalen uppe vid Skantzsjön ska ett arbetslag på omkring 10 personer, bestående av ungdomar och vuxna som idag står en bit ifrån arbetsmarknaden, jobba med renoveringen.

Kjell Nordeman, projektledare Foto: SVT

”Se den större bilden”

Det under en projektledare och i dialog med en expert på området, som tagits in som konsult och bistår med råd och kunskap.

Projektet bekostas till större delen med EU-medel, men Hallstahammars kommun går också in med 500 000 kronor själva.

Men en kommun har ju väldigt många hål att stoppa pengar i. Varför lägga skattepengar på en sådan här sak?

– Ja varför göra det när det behövs leksaker till förskolorna och platser i äldreomsorgen menar du? Jag tror man måste se till den större bilden här, säger Kjell Nordeman.

– Dels är det ett sätt att hjälpa medmänniskor som idag inte har sysselsättning. Att hjälpa dem att komma vidare i sitt yrkesliv.

Öka turism i flera kommuner

– Men sen betyder det ju förstås mycket för besöksnäringen. Och det är ju något som är viktigt för de fyra kanalkommunerna, eller de fem kan man nästan säga: Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Smedjebacken.

Pråmen, som har bedömts av experter, sägs inte vara i jättedåligt skick men det är ändå mycket som behövs göras innan den kan läggas i kanalen igen.

Hinner ni med allt det här på ett halvår?

– Vi hoppas ju det. Visst blir det en ansträngning men det är inte så att jag ligger sömnlös, skrattar Kjell Nordeman, projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.