Nytt monument i Västerås ska hedra veteraner: ”Skamligt att det inte funnits”

Publicerad

Piere som känner flera veteraner vill att deras insatser och deras behov av vård tas på större allvar av samhället.
– Många är skadade och lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och liknande.

Piere skickad in sitt förslag för knappt två år sedan och nu har kommunstyrelsen beslutat att ett förslag till monument ska tas fram. Tanken är att monumentet ska hedra både militära och civila veteraner som genomfört internationella eller nationella fredsbevarande eller humanitära insatser, det säger Anderas Weiborn projektledare från Västerås kommun.

– Vi kommer förutom Försvarsmakten att involvera andra myndigheter som bedrivit utlandsverksamhet, frivilligorganisationerna och organisationer som bedriver verksamhet riktad mot veteraner.

Platsen en knäckfråga

Platsen stenen ska stå på bör vara synlig och tillgänglig samt kännas harmonisk enligt beslutsunderlaget. Någon form av parkområde kan vara aktuellt. Piere är dock klar över var han önskar att stenen placeras.

– Jag skulle gärna vilja ha den på Djäkneberget. Där firar vi nationaldagen och annat. Det är enkelt och det är tillgängligt för alla.

Tidigast i slutet av året kan ett förslag om utformning komma för att sedan bli verklighet tidigast under nästa år, tror Andreas Weiborn.
Om det hinns med återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer