Nu ska obligatorisk förskola för nyanlända barn och barn till nyanlända utredas – hör Roger Haddads (L) och Johanna Odös (S) argument i frågan. Foto: SVT och NTB

Obligatorisk förskola för barn till nyanlända – politikerna är oense

Publicerad

I Sverige finns det ingen förskoleplikt, men nu ska obligatorisk förskola för nyanlända barn eller barn till nyanlända utredas. Det här efter att regeringen kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att frågan ska vara med som en punkt i januariavtalet.

När utbildningsminister Anna Ekström (S) nyligen besökte en förskola på Vallby i Västerås sa hon till SVT att hon såg fram emot att frågan nu ska utredas.

Men alla socialdemokrater är inte lika entusiastiska. Johanna Odö (S), kommunalråd i Norberg, ser utmaningar med förslaget – inte minst för mindre kommuner som redan i dag har svårt att rekrytera behörig personal.

I klippet hör du hennes och Liberalernas Roger Haddads argument kring obligatorisk förskola för nyanlända barn.

OBLIGATORISK SPRÅKFÖRSKOLA

I regeringsdirektivet står det att utredaren ska ”undersöka hur nyanländas barn, enligt lämplig definition, ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola från tre års ålder med minst 15 timmar i veckan inom ramen för den vanliga förskolan.” En av sakerna som utredaren ska titta på är hur gruppen nyanlända ska definieras. Uppdraget ska redovisas senast 30 oktober 2020.

Enligt siffror från Skolverket, som presenterades förra året i rapporten Deltagande i förskola, så var det 2016 omkring fem procent av landets 3–5-åringar som inte deltog i förskola eller pedagogisk omsorg, vilket motsvarar 17 600 barn. Av dem var 3 800 barn nyinvandrade, vilket i rapporten menas med barn som är utrikesfödda, har två utrikesfödda föräldrar och har varit folkbokförda i Sverige högst fyra år.

I dag kan vårdnadshavare som studerar eller arbetar placera sina barn i förskola från ett års ålder. Om vårdnadshavaren blir arbetslös eller föräldraledig så behåller barnet sin förskoleplats. När barnet fyller tre år har man rätt till avgiftsfri allmän förskola 525 timmar per år. Skolplikten träder i kraft först när barnen ska börja förskoleklass vid sex års ålder.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.