Hör barnen på Vallby förskola om sin tillfälliga praktikant: ”Hon har blommig kjol.” Foto: Jenny Berggren

Vallby förskola fick besök och beröm av utbildningsminister Anna Ekström (S)

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen fick barnen och pedagogerna på Vallby förskola i Västerås en tillfällig praktikant i form av utbildningsminister Anna Ekström (S). Hon var imponerad av förskolans arbete med barnens språkutveckling.

– Det var en fröjd att se hur pedagogen jobbade med språket, säger ministern till SVT.

Goda kunskaper i svenska språket är en förutsättning för att barn ska klara skolan bra. Och förskolan spelar en viktig roll i det.

Det säger utbildningsminister Anna Ekström (S), som just nu är ute och ”praktiserar” på förskolor och skolor runtom i landet.

– Vi vill att fler barn som inte har svenska hemma ska gå i förskolan. Just nu pågår en utredning om rätten till obligatorisk språkförskola som jag verkligen ser fram emot, säger hon.

På måndagsförmiddagen besökte ministern Vallby förskola i Västerås, en av dem som jobbar aktivt med barnens språkutveckling.

I klippet nedan berättar ministern om intrycken och om utredningen.

”Väldigt värdefullt”

Både barn och pedagoger tycktes uppskatta besöket.

– Det kändes väldigt roligt. Hon satt med i vår samling och sedan satt bara hon och jag tillsammans och gav varandra feedback, berättar förskollärare Jessica Eklund.

På vilket sätt jobbar ni med språket på förskolan?

– Vi jobbar bland annat med bildstöd och med reflektionsböcker. Vi är ju en förskola med barn från många olika kulturer, och vi har också personal som pratar flera språk. Det hjälper oss bygga broar mellan förskolan och hemmen, förklarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.