Fadime Sahindal uppmärksammade hedersvåldet och dödades själv i ett hedersmord. Foto: SVT

Offret och den åtalade är släkt med Fadime

Uppdaterad
Publicerad

Den man som mördades vid Stensjön i Falun i maj och den man som nu sitter häktad misstänkt för mordet är båda släkt med Fadime Sahindal. Nu vill offrets familj få ett stopp på de brutala övergreppen i hederns namn.

Både den häktade 50-åringen och det 46-åriga offret, hemmahörande i Sala, är släkt med Fadime Sahindal. Hon mördades i januari 2002 av sin pappa, som dömdes till livstid för mordet. Han har senare fått sitt livstidsstraff omvandlat till 24 år. Fadime hade innan hon mördades gått ut offentligt och talat om den hederskultur som styrde i släkten och hon är än idag en förgrundsgestalt i kampen mot hedersförtryck.

Mördade ex-fruns sambo

Det här är inte det enda brutala brott som utförts med hedersrelaterade motiv. Tidigare i år dömdes en annan släkting till Fadime för mordet på sin ex-frus sambo i Bollnäs.

Fadime Sahindal uppmärksammade hedersvåldet och dödades själv i ett hedersmord. Foto: SVT

Vill få stopp på hedersbrott

Evin Cetin var målsägandebiträde för ex-frun och hennes barn i Bollnäs-fallet och företräder nu den mördade mannen i Stensjöns familj.

– Det här är ett brutalt mord, med tydliga hedersrelaterade inslag. Det är inte första gången som ett sånt här brott begås av den här karaktären. Mina klienter har mist en älskad pappa och en älskad make pågrund av hedersperspektivet. Mina klienter medverkar för att få stopp på de här brutala övergreppen i hederns namn, säger hon.

Hur ser säkerhetsläget ut för dina klienter?

– Mina klienter befinner sig i en allvarlig situation, men jag vill inte kommentera säkerheten, säger Evin Cetin.

LÄS MER: Skyddsnätet fullt av hål för de som drabbas av hedersvåld

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.