De flesta gymnasieskolor i Västmanland väntar med beslut tills nästa vecka Foto: TT

Tillbaka till skolan eller inte – många gymnasier i Västmanland väntar med beslut

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 april hävs rekommendationen för distansundervisning för gymnasiet. Det meddelade Folkhälsomyndigheten i torsdags.

Västmanlands gymnasier har i de flesta fall inte tagit beslut om hur deras undervisning kommer att se ut framöver.

Fem kommuner har kommunala gymnasieskolor i länet: Västerås, Fagersta, Sala, Arboga och Köping.

Köpings kommun har redan beslutat att undervisningen på Ullvigymnasiet fortsatt delvis kommer att ske på distans. Man skriver på kommunens hemsida att man kommer att dela upp årskurserna för att undvika trängsel på skolan.

Coronaviruset i Västmanland

– Som planen ser ut nu kommer vi veckan efter påsklovet att ta in årskurs 3 för studier i skolans lokaler, samtidigt som vi har introduktionselever och en del andra grupper och klasser på plats. Detta kommuniceras i berörda klasser via mentor och direkt till våra elever. Vi ser bland annat att vi har möjlighet att fortsätta med många av de praktiska yrkeskurserna enligt ordinarie upplägg, säger Anna Ulfves, rektor Ullvigymnasiet.

Arboga väntar med besked

För Vasagymnasiet i Arboga är det ännu inte bestämt hur undervisningen kommer att se ut efter den 12 april. Kommunen skriver på hemsidan att man inväntar att ta beslut efter ett möte den 30 april mellan kommuner och Regionen. Men fram till efter påsklovet vecka 15 fortgår undervisningen som nu. Men man skriver också att:

”Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer det som mycket troligt att Vasagymnasiets preliminära plan med undervisning på plats och viss distansundervisning kommer att kunna genomföras.”

Beslut tas på måndag i Fagersta

Brinellskolan Fagersta har ännu inte beslutat hur undervisningen kommer att bedrivas efter 1 april.

– Vi har inte tagit beslut, vi har ett möte på måndag då vi beslutar i frågan, säger Brinellskolans rektor Henrik Junno.

Nu genomförs undervisningen på skolan med 30 procent elever på plats, en årskurs åt gången för att kunna hålla avstånd.

– Vi tittar på en variant som vi hade innan de hårdare rekommendationerna infördes där vi hade ca 60 procent av eleverna inne och alternerade årskurserna, säger Henrik Junno.

Besked troligen nästa vecka i Sala

I Sala har inget beslut tagits än för de två gymnasier som finns: Kungsängsgymnasiet och Ösby naturbruksgymnasium.

På Kungsängsgymnasiet önskar rektor att eleverna ska få besked under nästa vecka, i god tid innan påsklovet.

– Vi kommer inte föreslå huvudmannen som är Sala kommun att vi tar in alla elever, jag anser att risken för smittspridningen skulle bli för stor, säger Anna Wiklund rektor Kungsängsgymnasiet.

Undervisningen där rullar som det är nu med årskurs 3 på plats och årskurs 1 och 2 alternerar att vara på plats varannan vecka.

Beslut för Västerås tidigast onsdag

Inget beslut gällande Västerås kommunala gymnasieskolor är taget. Det kommer att ske tidigast onsdag nästa vecka.

– Vi ska försöka gå ut med besked nästa vecka. Västerås stads gymnasiechef kommer träffa smittskyddsläkaren på tisdag, och vi har sen ett avstämningsmöte onsdag, och sen kommer vi med besked i slutet på nästa vecka, säger biträdande rektor Johanna Werme Bladh på Carlforska gymnasiet i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet