Patrik Oksanen: Främmande makts påverkan når lokala Facebookgrupper

Publicerad

I Facebookgruppen ”Det händer i Västerås” delade adminstratören vaccinkritiska inlägg från en sida som enligt experter har kopplingar till rysk påverkan.

– Man agerar utifrån sin verklighetsbild som är skapad, delvis av främmande makt, säger Patrik Oksanen, debattör och expert i försvars- och säkerhetsfrågor.

I Sverige har det även förekommit demonstrationer och aktioner mot till exempel skolvaccinationer som i Västerås i augusti 2021.

Det mest extrema fallet är i Tyskland där vaccinmotståndare misstänks för att ha planerat ett mord på en politiker.

Falsk flagg

I ”Det händer i Västerås” delas inlägg från Global Research Canada, som enligt Patrik Oksanen mer eller mindre indirekt har kopplingar till Ryssland.

– På lokal nivå är man inte medveten om att man agerar i den riktning som främmande makt vill att man ska agera, säger Patrik Oksanen, debattör och expert i försvars- och säkerhetsfrågor.

Tipsa SVT om falsk flagg

Vet du andra som nyttjar grupper/sidor på nätet för sprida åsikter under falsk flagg eller på annat bedrägligt sätt?

Mejla oss: robert.gustavsson@svt.se eller daniel.broden@svt.se.

Den här granskningen handlar om när starka åsikter gör att man bryter mot sina regler och använder forum där åsikter och debatt inte önskas.

Vi värderar inte människors åsikter, utan visar upp fenomenet att segla under falsk flagg på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk flagg

Mer i ämnet