Foto: Robert Gustavsson / SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Omfattande avverkning – för liten bagges skull

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gick skogsmaskiner in i Strömsholms naturreservat för att ta ner granar och gallra lövskog. Målet är att få skogen att se mer ut som den gjorde förr i tiden – något som väntas gynna den biologiska mångfalden.

Det förberedande arbetet med Djurgårdsskogen i Strömsholms naturreservat har pågått några veckor. Nu har man gått in med skogsmaskiner för att ta ner granar och gallra lövskog – något som bland annat kommer att gynna den sällsynta läderbaggen.

Målet är att området ska likna äldre tiders djurgårdar.

En bit granskog lämnas orörd

Även andra växter och djur trivs när skogen blir mer öppen och ljus. Den restaurerade marken kommer därför befolkas av kor, som går och betar och håller marken öppen. En del av den skuggiga granskogen kommer dock att lämnas orörd för de arter som föredrar att ha det mörkt och svalt.

Åtgärderna, som på sikt ska bevara den biologiska mångfalden, är en del i reservatets skötselplan och utförs av Länsstyelsen i samarbete med Statens Fastighetsverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer