Forskningen leds av Torbjörn Nilsson, professor i biomedicin vid Örebro
universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
– Det här betyder att maten och måltidskulturen i skolan kan spela en
lika viktig roll för resultatet som de olika organisations- och
driftsformer som skoldebatten oftast fokuserar på, säger Torbjörn Nilsson.
Forskarna jämförde bland annat intaget av folat (den naturliga
motsvarigheten till folsyra) och skolbetyg hos 386 svenska 15-åringar.
Sambandet mellan ett högt intag av folat och höga betyg var tydligt även
efter att andra faktorer, som exempelvis social och ekonomisk bakgrund,
vägts in.
Mest folat finns i grönsaker, frukt och bär, juice och fullkornsbröd,
lever och bönor, men även andra livsmedel innehåller mindre mängder.
Resultaten av studien visar, enligt forskarna, hur viktigt det är med
bra skolmat och goda matvanor i hemmet för att ge ungdomar en bra start
i livet. Deras förhoppning är att folatens betydelse ska tydliggöras i
de råd och rekommendationer runt kost som ges till både föräldrar och skola.