Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Khaled el-Awad sitter i Aisha Centers, al-Rashideen moskés och al-Rashideenstiftelsens styrelse. Han undviker att svara på SVT:s frågor om den falska informationen Aisha Center har spridit. Foto: SVT/Facebook

Organisation i Västerås sprider desinformation om myndigheter – erbjuder hjälp mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Aisha Center i Västerås sprider desinformation om svenska myndigheter i sina kanaler, och erbjuder hjälp ”mot socialtjänsten”. Men när SVT ställer frågan om vilken hjälp det handlar om blir det tyst.

Organisationen Aisha Center i Västerås hävdar på sin hemsida att en ny svensk lag ”ger sjukvården rätt att ta organ från avlidna utan att släktingar kan säga nej”. De sprider också vilseledande information om svenska myndigheter som Polisen, Socialstyrelsen och socialtjänsten.

Erbjuder hjälp mot socialtjänsten

Aisha Center säger sig också vilja hjälpa ”drabbade familjer mot socialtjänsten”, vilket de annonserar om på hemsidan.

När SVT sökte centrets ansvarige, Khaled el-Awad, för att fråga vad som menas, ville han ha frågorna skriftligt. Det tog flera veckor innan svaret kom: ”Vi hjälper till i frågor mot socialtjänsten eftersom vi tror på rättvisa och jämlikhet. Vi anser att konflikten kan vara komplex och utmanande för individen.”

I klippet berättar SVT:s reporter om desinformationen och arbetet med att få svar från ansvariga för Aisha Center.

60 sekunder: Det här är Aisha center – och omskrivna kopplingen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föreningen Aisha Center är verksam i Västerås, men personer som sitter i centrets styrelse sitter samtidigt i al-Rashideen moskés styrelse i Gävle. Foto: Montage/skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.