Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Organisationen Aisha center är verksam i Västerås, men personer som sitter i centrets styrelse sitter samtidigt i al-Rashideen moskén styrelse i Gävle. Foto: Montage/skärmdump

Desinformation kopplas till omskrivna Gävlemoskén – det här är Aisha Center

Uppdaterad
Publicerad

Desinformation mot svenska myndigheter på sociala medier har kopplingar till en Västeråsbaserad organisation och den uppmärksammade Gävlemoskén. SVT kan visa hur sambanden ser ut.

Organisationen Aisha Center i Västerås har täta relationer med Gävlemoskén, som har kopplats ihop med våldsbejakande islamism och terrorfinansiering. Västeråsaren Khaled el-Awad sitter i styrelsen för alla tre organisationerna och är samtidigt kontaktperson för både Gävlemoskén och Aisha Center. Både den så kallade Väseråsimamen Fekri Hamad och Gävleimamen Abo Raad har kopplingar till organisationerna. Imamerna är dömda till utvisning för att Säpo anser dem vara hot mot rikets säkerhet.

Sprider desinformation om Socialtjänsten

SVT kan visa att Aisha Center i Västerås sprider desinformation, bland annat om socialtjänsten, i sina kanaler. Själva hävdar de att deras Facebook-sida har blivit kapad och att någon obehörig har kontroll över den.

Starta klippet för att se hur desinformation på arabiska sprids, med hjälp av organisationer i Västerås och Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.