Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evhen Kaptelov och Vitalii Kmit, ortopedtekniker från Tjernivsi i Ukraina, får lära sig att göra proteser på sjukhuset i Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT

Ortopedtekniker från Ukraina lär sig tillverka proteser i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På sjukhuset i Västerås utbildas just nu två ukrainska ortopedtekniker i att tillverka benproteser. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har tusentals människor skadats – så många att proteserna inte räcker till, och en ny ortopedverkstad behöver öppna.

Vitalii Kmit och Evhen Kaptelov är ortopedtekniker och arbetar i dag på en klinik i Tjernevsi som inte har någon egen tillverkning av proteser.

– Det är många unga killar som blivit skadade i explosioner. Vi har kliniker i staden som gör proteser, men de har inte möjlighet att täcka behovet, säger Vitalii Kmit.

I höst startar därför en ny ortopedklinik i Tjernevsi där de båda ska arbeta. Kliniken kommer att vara fullt utrustad och ha tillgång till terapeuter, psykologer och protestekniker.

Övar på patient

Under utbildningsveckorna i Västerås får Vitalii Kmit och Evhen Kaptelov möjlighet att öva på en amputerad patient som frivilligt ställer upp som övningsobjekt.

Med hjälp av en översättningsapp kommunicerar Andreas Pransjö med de ukrainska kollegorna som får vara med i hela tillverkningsprocessen – från avgjutning och tillverkning till utprovning.

– Vi visar bland annat handgrepp, hur man filar, vilka mått man tar och hur man ställer in protesen, säger Andreas Pransjö, ortopedingenjör på Aktiv Ortopedteknik vid Västmanlands sjukhus i Västerås.

I klippet får du se hur de ukrainska ortopedteknikerna utbildas i att tillverka proteser.

Tre frågor om: Benproteser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För vem, vinster och utmaningar?Tre snabba frågor – och svar – om benproteser Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.