Foto: TT

305 ungdomar i Västmanland kallas till mönstring

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna kommer omkring 90 000 svenska 18-åringar få besked om de ska kallas till mönstring eller inte. I Västmanlands län kommer 305 ungdomar att kallas. För de som känner sig osäkra på vad mönstringen innebär kan man nu via Snapchat se hela processen.

Inför att män och kvinnor födda 2001 kallas till mönstring har Rekryteringsmyndigheten valt att skaffa sig en så kallad “mönstringslins” på Snapchat. Via den kan man få information om hur mönstringsprocessen går till. 

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Information där ungdomar är

”Mönstringslinsen” är uppbyggd som en testdag på ett mönstringskontor. Håller man sin mobil mot en plan yta visas några av de olika momenten som utgör mönstringen: receptionen, inskrivningsprovet, sjuksköterskan, de fysiska testerna, psykologen och inskrivningshandläggaren. Går man närmare kan man gå in i varje rum för att se vad som händer just där och vilka tester man förväntas genomföra.

– Rekryteringsmyndigheten har ett informationsuppdrag inskrivet i instruktionen som innebär att vi ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär. Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar oss hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag. Just nu finns cirka 90 procent av dem på Snapchat, därav satsningen på vår nya mönstringslins, säger Sofie Engström.

FAKTA OM MÖNSTRING

• Sedan 2017 är det plikt för de som kallas att komma och genomföra mönstringen.

• I år kallas dubbelt så många 18-åringar till mönstring jämfört med 2017, omkring 13 000 ungdomar jämfört med 6 000.

• Under vecka 21 kan alla som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats för att se om de ska mönstra eller inte.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.