Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut på Lögastrand i Västerås under fredagen. Foto: Hanna Eklund/SVT

Otjänligt vatten på Lögastrand i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet vid en av Västerås största stränder, Lögastrand, är otjänligt och kommunen avråder från bad. Det meddelades på kommunens hemsida under fredagen. Men det var lite för varmt och soligt för att inte svalka av sig, tyckte vissa.

– Det är bra att kommunen har tagit sitt ansvar och satt upp skyltar, men sedan tycker jag att det får vara upp till var och en, säger Helen Amsler, en av ganska många semesterfirare som valde att ta sig ett dopp under fredagen.

Förhöjda halter bakterier

De senaste proverna som kommunen tagit visar förhöjda halter av bakterier i vattnet vid Lögastrand, vilket är anledningen till skyltarna med avrådan om bad.

– Jag tror att det är värst längst in vid stranden, så jag tog ett dopp längre ut från bryggan och duschade direkt efteråt, säger Jan Törnblom.

Nya provsvar att vänta

När tar ni nya prover för att se om vattnet har blivit bättre?

– När vattnet är otjänligt brukar vi ta nya prover ganska snabbt, men skyltarna kommer att sitta kvar åtminstone över helgen, säger Ulrika Wahlström, som är enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Utöver bakterier vid Lögastrand i Västerås förekommer även algblomning på ett antal badplatser i Mälaren just nu, enligt Havs- och Vattenmyndighetens hemsida.

I klippet: Semesterfirare om att bada i otjänligt vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.