Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 6000 solcellspaneler pryder nu taket på företaget Svenska Retursystems lokaler i Västerås. Från vänster: Axel Wahlund, projektledare Svea Solar, Pontus Björkdahl, Hållbarhetschef på Svenska Retursystem, Amanda Grönlund (KD), kommunalråd Västerås stad. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Över 6 000 paneler gör solcellstaket i Västerås till ett av landets största

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen invigdes Västerås hittills största solcellstak. Det är företaget Svenska Retursystem AB som låtit bygga solcellsanläggningen på sin logistikanläggning på Hackstaområdet i Västerås.

– Vår solcellsanläggning kommer att producera stora mängder grön el och det känns riktigt bra att kunna bidra till målet om ett fossilfritt samhälle, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem.

Anläggningen kan producera 3 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 600 svenska villor. Solcellsanläggningen hör nu till landets största som byggts på ett tak. För Västerås stad som deltog på invigningen går arbetet med att sätta egna solcellsanläggningar på taken på kommunens fastigheter vidare.

– Kommunen har en strategi för att öka antalet solceller på kommunens fastigheter, där vi ska sätta solceller på så många kommunala fastigheter som möjligt, säger Amanda Grönlund (KD), kommunalråd Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.