Scenariot: Flygplanskrasch på Fågelbacken i Västerås

Publicerad

Under fredagen stod flygplanskrasch på schemat när försvarsmakten tillsammans med räddningstjänst och polis övade på att hantera en eventuellt krissituation.

– Jag är enormt nöjd med övningarna hittills. Det här är jättenyttigt för oss att öva på samarbete, säger biträdande övningsledare Christer Larsson som också säger att det tar ungefär ett år att förbereda för en sådan här övning.

Scenariot: Ett 20-tal fordon symboliserar ett flygplan med 30 passagerare som har skjutits ner. Och räddningstjänsten har bett försvarsmakten om hjälp med att rädda personer och säkra området.

Det är en del i en större övning som pågår från onsdag till och med söndag i Västerås. Det har använt båt, flyg och mark som övningsmoment.

Efter flygkraschövningen återstår fordonskontroller i city och avsäkring av områdena Irsta och Björno för att öva på att hitta personer.

– Det här är ju resurser som faktiskt finns i samhället om något skulle hända, exempelvis en allvarligare trafikolycka, avslutar övningsledare Christer Larsson.

Vad är totalförsvaret

Visa

Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar för att skydda vid kris. Militärt försvaret är till störst del Försvarsmakten och Hemvärnet och de ska försvara svenskt territorium.
Civilt försvar är myndigheter, kommuner, landsting, privata företag och frivilligorganisationer och har som ansvar att skydda civilbefolkning, stödja Försvarsmakten och upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. Prioriterade områden är:

  • Energiförsörjning
  • Livsmedel och dricksvatten
  • Information och kommunikation
  • Finansiella tjänster
  • Skydd och säkerhet
  • Transporter
  • Hälso- och sjukvård

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer