Romfartuna United vill vara med i fotbollförbundet. Foto: SVT

Romfartuna United till förbundet: ”Vi håller på med fotboll”

Publicerad

I över 25 år har fotbollslaget Romfartuna United i Västerås drivit sin verksamhet för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Nu jobbar föreningen för att få bli en del av Svenska fotbollförbundet.

– Det pågår förhandlingar mellan Svenska parasportförbundet och Svenska fotbollförbundet på ganska hög nivå. Fotbollförbundet håller på med fotboll och det gör ju vi också. Det är det viktigaste, säger Eva Sörengård i Romfartuna United.

Möjlighet för fler att delta

Laget har även sett till att det i seriespel numera också körs femmannamatcher istället för bara sjumanna och elvamanna. Anledningen är att det ska bli roligare och göra det möjligt för fler att delta.

– Det är jätteviktigt. Det ju socialt framförallt. Många bor på gruppboenden så det blir inte så mycket annan rörelse, säger Eva Sörengård.

Hjälper andra lag

Man hjälper även andra föreningar att starta upp sina verksamheter. Förutom det numera rikskända laget Grunden Bois har man hjälpt en klubb i Fagersta att starta sin verksamhet.

– När man pratar om handikappfotboll så pratar många om Grunden Bois, alla har hört talas om dem. Men det är faktiskt vi i Romfartuna United som har hjälpt dem i gång, säger Eva Sörengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.