Vårdförbundet: Fara för patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Den allt större andelen inhyrd vårdpersonal kan leda till allvarliga risker för patientsäkerheten. Det här varnar vårdförbundet för samtidigt som de ser hur landstingen blir allt mer beroende av bemanningsföretagen.

Förskjutningen mot en allt större andel bemanningspersonal leder till allvarliga risker för patientsäkerheten menar man från vårdförbundet i Västmanland.

– Rutiner följs inte, man har inte tid med introduktioner och verksamhetsutveckling och vården står stilla på enheter där för många är inhyrd personal, säger Jani Stjernström.

Bemanningen i sjukvården

Kenneth Hopp har förståelse för oron;

– Som bemanningssjuksköterska engagerar man sig kanske inte lika mycket, man tar inte på sig ansvarsområden. Man gör sitt jobb och är fokuserad på det, säger han.

Ändå använder man sig av en allt högre grad av bemanningssjuksköterskor.

– Tidigare tog sjukhuset in bemanningssjuksköterskor bara på sommaren, nu ser vi ett behov året om, säger Kenneth Hopp som är sjuksköterska och vd på ett bemanningsföretag.

2011 betalade landsting och regioner i Sverige 2,45 miljarder för inhyrd personal i sjukvården. Tre år senare, 2014, hade den summan ökat med nästan 40 procent till 3,41 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet