Sala silvergruva är ett av Västmanlands stora besöksmål. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Planerade miljöåtgärder utförs under pandemin vid Sala Silvergruva

Uppdaterad
Publicerad

Sala kommun har fått sammanlagt 150 miljoner kronor i bidrag för hela projektet. Att ändra tidsplanen innebär att större resurser kan läggas på att åtgärda flera områden i följd vid Sala Silvergruva vilket gör användningen av bidrag mer effektiv, säger Hanna Odén som är projektets kontaktperson vid Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Föroreningarna som nu ska saneras kommer från den historiska gruvbrytningen inom området. Den verksamhet som har bedrivits har bidragit till föroreningar av tungmetaller som bly, arsenik, kadmium och kvicksilver.

– Undersökningar och åtgärder vid Sala Silvergruva sker varsamt för att inte störa kulturmiljön eller besöksverksamheten vid gruvan. I och med beslutet från Naturvårdsverket kan en stor del av undersökningarna och åtgärderna färdigställas under den tid Sala Silvergruva har stängt för besökare, säger Jennie Hesslöw, VD Sala Silvergruva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer