Bild från häktningsförhandlingen av den 18-årige mannen som misstänks för mord och mordförsök i en sommarstuga. Foto: Pavel Koubek/TT

Pojkvännen erkänner sommarstugemord

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinnans pojkvän har erkänt att han mördat hennes pappa och försökt mörda hennes mamma. Det bekräftas nu av åklagaren.

– Erkännandet kom för ett tag sedan, säger en poliskälla till SVT Nyheter Västmanland.

Hans försvarsadvokat, Lars Jähresten, har ännu inga kommentarer.

Arbogafallet

– Jag vill gärna prata med min klient först, säger han.

Den 42-åriga kvinnan nekar fortfarande till mord eller att hon skulle ha lyckats förmå pojkvännen att begå brotten.

– Han har medgett att det är han som har haft ihjäl den här mannen och också huggit kvinnan, uppger åklagaren Jessica Wenna.

Jessica Wenna, åklagare. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hans erkännande stämmer överens med andra utredningsuppgifter.

Utredningen i slutfas

Åklagarna vill inte kommentera hur den misstänkta kvinnans läge påverkas av 18-åringens medgivande. De vill inte heller kommentera vad 18-åringen har sagt om henne.

Enligt åklagare Johan Fahlander är utredningen nu i sin slutfas.

– Förundersökningsprotokoll har lämnats ut i valda delar till försvararna och de misstänkta. Det återstår vissa mindre utredningsåtgärder, men vi har påbörjat en delgivningsfas, säger han.

Läs mer: Detta har hänt

Polisen håller också på och utreder hur gammal pojkvännen är. Enligt egen utsago är han är 18 år.

– Det finns uppgifter om att han skulle vara född allt från 1991 till 1998, säger Jessica Wenna till TT.

Hittades i sommarstugan

Det var den 3 augusti som den 66-årige mannen hittades mördad i sommarstugan i Räfsvik, utanför Arboga. Även mannens hustru var svårt skadad.

Inledningsvis misstänktes hon för mordet men ganska snart fattade polisens utredare att det inte var hustrun som låg bakom mordet. I stället föll misstankarna på den nu 42-åriga dottern.

Paret greps första gången i mitten av augusti. Gripandet skedde på Arlanda – paret ska ha varit på väg till Thailand.

De nekade i förhör, och släpptes på fri fot den 19 augusti efter att åklagaren bedömt att det inte fanns skäl att hålla dem häktade. Men snart riktades misstankarna på nytt mot paret, och den 30 augusti greps de i Trondheim.

18-åringen uppger sig ha känslor för en annan kvinna

Både pojkvännen och kvinnan har genomgått varsin rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Den blev klar i oktober och visar att båda två kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

Pojkvännen kom till Sverige hösten 2015 och han placerades på ett ungdomsboende i Eskilstuna där den 42-åriga kvinnan jobbade. Efter några veckor blev de ett par och han flyttade in hos kvinnan. I den personutredning som gjorts säger han att han inte haft några känslomässigt starka band till kvinnan – utan att han forfarande har känslor för en annan kvinna i sitt forna hemland.

Kvinnan misstänks ha mördat tidigare maken

Den 42-åriga kvinnan misstänks även för att ha mördat sin tidigare make – vilket hon även delgivits misstanke för.

Mannen hittades död i augusti 2015, då han hittades död på grunt vatten i Hjälmaren. Mannen var fullt frisk och simkunnig. Dödsfallet avskrevs till en början som en olycka men i samband med utredningen om ”sommarstugemordet”valde åklagarna att gå vidare med fallet.  I oktober begärde åklagarekammare Johan Fahlander om att få öppna den tidigare makens grav för att få utföra en obduktion. Tingsrätten fattade då beslutet om gravöppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet