Foto: TT / SVT

Polisarbetet vid misstänkta färjevåldtäkten granskas

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen inleder en granskning av polisens arbete vid den misstänkta våldtäkten på en studentkryssning i slutet av mars. Det är beslutet att hålla kvar alla manliga passagerare i flera timmar, sedan färjan kom i hamn, som ska granskas.

Efter anmälan om en misstänkt våldtäkt under en studentkryssning ombord på fartyget M/S Galaxy i slutet av mars i år beslöt polisen att hålla kvar alla manliga passagerare sedan färjan lagt till i hamnen. 

För att målsägande skulle kunna identifiera

Beslutet fattades för att målsägande skulle ha en chans att peka ut de misstänkta gärningsmännen.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Blev kvar i nästan två timmar

En man som reste på färjan skriver i en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) att han hölls kvar i runt 1,5 timmar utan att veta vad det handlade om. Samma sak, menar anmälaren, hände runt 900 andra män som också befann sig ombord på fartyget. Anmälaren menar att män över 40 år borde varit lätta att sortera bort eftersom polisen tidigt visste att de misstänkta gärningsmännen var i ålder 19-20 år.

JO inleder granskning

JO inleder nu en granskning av beslutet och kräver att polisen yttrar sig över den rättsliga grunden för åtgärden och proportionaliteten av den samt dokumentation av beslutet.

Polismyndigheten anmodas yttra sig

Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning av denna.

Senaste datum för polisen att svara är den 15 september 2016.

Avvaktar att kommentera

Enligt polismyndigheten har de fortfarande inte mottagit Justitieombudsmannens begäran om yttrande och meddelar att de i nuläget därför inte kan kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet