Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT träffar polispatrullen: ”Det skapar utrymme att jobba med brotten som är viktiga för medborgarna” Foto: Jenny Berggren/SVT

Polisen i Västmanland inför nytt arbetssätt – ska korta tiden från brott till dom

Publicerad

Polisen i Västmanland blir nu sist ut att införa arbetssättet snabbare lagföring. Från mitten av oktober ska polispatruller göra vissa utredningar klara direkt på brottsplatsen – vilket ska mer än halvera tiden från brott till dom.

– Det är ett effektivt verktyg som faktiskt gör skillnad, säger Peter Lindblom, polis i Västmanland som jobbat med metoden tidigare.

Kort går det ut på att polisen, när de stoppat en misstänkt, gör utredningen klar på plats. Den misstänkte får möjlighet att godkänna att få ett strafföreläggande eller så får hen en preliminär tid för förhandling i tingsrätten.

Syftet är att korta tiden från brott till dom vid mindre allvarliga och mängdbrott. Det kan handla om butiksstöld, narkotikainnehav och olovlig körning men även sexköp.

Konceptet är en samverkan mellan flera myndigheter i lagföringskedjan.

Erfarenheterna goda

Metoden infördes på prov i Stockholm 2018 och har sen successivt byggts ut. Sedan 1 januari 2023 finns en lagstiftning på plats som gjort det möjligt att permanenta arbetssättet och efter det har resterande polisområden och tingsrätter anslutit vartefter.

Erfarenheten från försöksverksamheten anses goda.

Viss kritik gällande rättssäkerheten

I en rapport från försöksverksamheten 2020 konstaterade dock Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att det kan finnas svårigheter för den misstänkte att ta till sig all information på plats vid brottstillfället. BRÅ menar att ett stort ansvar läggs på ingripandepoliserna som ska säkerställa att personen förstått vad allt innebär.

Sedan rapporten har konceptet utvecklats och i Västmanland säger man sig trycka särskilt på detta när poliserna utbildas.

– Om personen är påverkad av alkohol eller droger eller kanske har en funktionsnedsättning som gör att vi tror att denne inte förstår innebörden av ett förhandsgodkännande då kan vi till exempel inte heller utfärda ett sådant, säger Peter Lindblom.

I klippet förklarar polisen Peter Lindblom vad de positiva effekterna ska bli i Västmanland.

Så funkar snabbspåret vid brottsutredningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar ”snabbare lagföring”. Vi tittar närmare på ett fiktivt fall.

Snabbare lagföring

Metoden är ett samarbete mellan  Polisen, Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar, Rätts­medicinal­verket och Kriminalvården. Den kan användas vid brott som ger max tre år i fängelse.

När polispatruller stoppat en misstänkt gör de, i kontakt med en jourförundersökningsledare inne i polishuset, förundersökningen klar på plats.

Om den misstänkta går med på ett strafföreläggande kollar polisen upp inkomsten och räknar ut böter. Den utfärdas av åklagare och ärendet behöver inte tas till rättegång.

Om personen istället nekar får hen en preliminär tid för rättegång i tingsrätten. Att den misstänkta får information och material i handen innebär också att polis och tingsrätt slipper lägga resurser på att jaga rätt på dem – som sällan vill medverka – igen, vid senare tillfälle.

Källa: Domstolsverket/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.